Garbniki w herbacie – czym są i jaki mają wpływ na smak napoju?

Garbniki w herbacie – czym są i jaki mają wpływ na smak napoju?

Czym są garbniki i jak wpływają na smak przyrządzonej herbaty? Jakimi właściwościami wyróżniają się te związki chemiczne? Zastanawia Cię, czy substancje zawarte w herbacie mogą pozytywnie wpływać na Twoje zdrowie? Przekonaj się, ile dobrego może przynieść Ci filiżanka ulubionego napoju!

Garbniki – co należy o nich wiedzieć?

Po herbatę sięga się przede wszystkim z powodu jej cennych walorów smakowych. Warto wiedzieć, że poza dobrym smakiem filiżanka naparu posiada dużo szersze właściwości, niż mogłoby się wydawać. W herbacie znajduje się około 300 różnych związków chemicznych, które determinują jej działanie na organizm. Na które z nich warto zwrócić uwagę? Są to:

  • garbniki (tanina, rutyna, kwercetyna, flawonoidy),
  • alkaloidy purynowe (teina, teofilina),
  • olejki eteryczne,
  • aminokwasy i enzymy białkowe,
  • witaminy (A, C, B1, B2, K, PP),
  • związki mineralne (m.in. fluor i mangan).

Bogactwo naturalnych związków chemicznych w herbacie sprawia, że napój różnorodnie oddziałuje na ludzki organizm. W tej kwestii na szczególną uwagę zasługują garbniki, które przynoszą korzyści dla Twojego zdrowia. Jakie jest działanie tych związków w herbacie? Co warto o nich wiedzieć?

Garbniki w naparze herbaty – czy pozytywnie wpływają na ludzki organizm?

Czy czarna herbata to napój, po który warto sięgać? Zdecydowanie tak! Ze względu na zawartość garbników picie naparu herbacianego wpływa na wiele funkcji organizmu. Powszechnie wiadomo, że te związki odpowiadają głównie za goryczkowaty, nieco cierpki smak herbaty. Na co poza walorami smakowymi wpływają substancje chemiczne występujące w tym napoju? Należące do grupy polifenoli związki mają udowodnione działanie:

  • antyoksydacyjne – zwalczają wolne rodniki, które są przyczyną wielu chorób,
  • przeciwzapalne – redukują stan zapalny występujący w organizmie,
  • przeciwnowotworowe.

Według aktualnych doniesień garbniki wzmacniają układ odpornościowy oraz zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi, dzięki czemu pośrednio niwelują ryzyko zachorowania na poważne choroby układu krążenia.

Jak działają garbniki?

Pozytywne działanie garbników jest uwarunkowane przede wszystkim ich budową chemiczną. Wspomniane związki niezwykle łatwo tworzą połączenia (tzw. kompleksy) z białkami występującymi w ludzkiej ślinie lub kolagenie. Utworzony kompleks tworzy na powierzchni błony śluzowej specyficzną warstwę ochronną. Zastanawiasz się, jakie skutki ma to dla ludzkiego zdrowia? Powstałe z połączenia garbników i białek związki chronią człowieka przed patogenami oraz odpowiadają za procesy regeneracji tkanek. Co więcej, mogą zmniejszać ruch leukocytów i zwężać naczynia krwionośne, co przyczynia się do redukcji występującego w organizmie stanu zapalnego.

Garbniki – w jakiej herbacie jest ich najwięcej?

Na zawartość garbników w herbacie wpływają następujące czynniki:

  • rodzaj herbaty – najwięcej związków zawiera czarna herbata,
  • sposób przygotowania naparu – zbyt długie parzenie herbaty wiążę się z większą zawartością garbników oraz bardziej goryczkowym smakiem napoju,
  • warunki w trakcie uprawy.

Jeśli chcesz, aby filiżanka napoju przynosiła realny wpływ na Twoje zdrowie, to postaw na wysokiej jakości herbatę – najlepiej z całych liści. Ciekawe propozycje produktów od cenionych producentów znajdziesz w internetowym sklepie Cafe Silesia. Nie lubisz cierpkiego smaku herbaty i nie wiesz, jak mu zapobiec? Wystarczy, że na czas parzenia poświęcisz 2-3 minuty!

Materiał sponsorowany

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments