Podstawowe informacje o słodkich winach

Podstawowe informacje o słodkich winach

Co sprawia, że wino jest słodkie?

Co ciekawe, wielu początkujących amatorów wina ma problem z odróżnieniem wina owocowego od słodkiego. Istnieje jednak znacząca różnica między nimi, a wszystko sprowadza się do zawartości cukru. Aby uzyskać słodycz wina, winiarze zapobiegają przekształceniu przez drożdże całego cukru gronowego w alkohol podczas procesu fermentacji. Osiągając w efekcie wino, które jest pełne naturalnej słodyczy z owoców.

Definicja słodkiego wina jest w świecie wina dosyć elastyczna. Ale ogólnie rzecz biorąc, słodkie wina lub wina deserowe zawierają więcej niż 14% alkoholu. Dla odniesienia, przeciętny kieliszek wina wytrawnego ma około 11% do 13%. Tak więc zawartość alkoholu jest zauważalnie wyższa niż w typowym kieliszku wina.

Bogatą ofertę win słodkich sprawdź na wybieramwino.pl

Rodzaje win słodkich

Od słynnego Sauternes z Bordeaux do Muscatu z południowych Włoch. Białe, czerwone i różowe słodkie wina są produkowane i cieszą się uznaniem na całym świecie. Oto niektóre z najbardziej lubianych rodzajów słodkiego wina, których warto spróbować:

Muscat

Produkowane w południowych Włoszech, „Moscato” jest wytwarzane z winogron Muscat. Słodkie, owocowe wino o kwiatowym aromacie i z wyczuwalną nutą owoców tropikalnych. Moscato może być klasyczne, jak i musujące. Jest również produkowane w różnych odcieniach od białego do czerwonego.

White Zinfandel

Wbrew sugestii z jego nazwy White Zinfandel to słodkie wino w kolorze… różowym. Produkowane z czerwonych winogron Zinfandel. Podobnie jak inne wina różowe, White Zinfandel jest produkowany poprzez umożliwienie sokowi winogronowemu ograniczonego czasu kontaktu ze skórką. Skórki czerwonych winogron zapewniają białemu sokowi finalne osiągnięcie różowego koloru wina. Pierwsze wino rosé wykonane z winogron Zinfandel przypisuje się kalifornijskiej winnicy El Pinal Winery w 1869 roku.

Riesling

Najczęściej uprawianą w Niemczech białą winoroślą jest Riesling, który tworzy wino wykazujące idealną równowagę między słodyczą a kwasowością. Słodkie Rieslingi oferują zazwyczaj intensywne aromaty z nutami owoców cytrusowych.

Porto

Porto to portugalskie wino wzmacniane, co oznacza, że destylowany spirytus winogronowy jest dodawany do wina w trakcie fermentacji. W rezultacie otrzymujemy trunek o wyższej niż zwykle zawartości alkoholu i cukru resztkowego. Porto ma głęboki czerwony kolor, często jest owocowe i ma „gęstą konsystencję”. Ze względu na bogactwo aromatów i słodycz, zwykle jest pijane po obiedzie jako wino deserowe.

Sauternes

Francuski region Sauternes w Bordeaux jest znany z produkcji słodkiego białego wina o takiej samej nazwie. Sauternes jest wytwarzane z winogron, które zostały dotknięte szlachetną pleśnią, znaną również jako botrytis cinerea (szara pleśń). To szary grzyb uprawiany przez winiarzy na niektórych białych odmianach winogron (w przypadku Sauternes są to winogrona Semillon, Sauvignon blanc i Muscadelle) w celu skoncentrowania cukrów i aromatów owoców. Rezultatem jest złote do miedzianego koloru wino, które szczyci się nutami brzoskwiń, miodu i orzechów o wysokiej słodkości.

Poznaj wina czerwone na wybieramwino.pl i dowiedz się o nich więcej.

Jak podawać słodkie wino i co się z nim dobrze komponuje?

Wina słodkie są stworzone do towarzyszenia deserom. Ale mogą też doskonale łączyć się z miękkimi serami, makaronami, pieczywem i wędlinami.

Do czego podawać konkretne rodzaje słodkich win:

Musujące wino słodkie: To wino zostało wręcz stworzone do czekolady. Gładkość czekolady świetnie kontrastuje z orzeźwiającym efektem wina musującego. To wino również świetnie współgra z owocami, takimi jak np. truskawki.

Półsłodkie wino deserowe: Oto prawdziwy dowód na to, że wina deserowe nie muszą być łączone wyłącznie z deserami. Półsłodkie wina deserowe smakują wyśmienicie z kuchnią chińską, tex-mex i innymi opartymi na pikantności.

Słodkie czerwone wino: Sól jest najlepszym przyjacielem tego wina. Precle w czekoladzie, chipsy ziemniaczane i frytki to idealne połączenie.

Materiał Partnera

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments