Zioła w doniczkach – które wybrać i jak o nie dbać?

Zioła w doniczkach – które wybrać i jak o nie dbać?

Świeże zioła gwarantują wspaniały smak i aromat domowych dań. Podpowiadamy, gdzie kupować, a także jak o nie dbać, by pięknie rosły i zachwycały nie tylko jako składnik potraw, ale i jako dekoracja kuchennego parapetu.

Jak kupować zioła w doniczkach?

Oczywiście w idealnym świecie zioła do domowych potraw pochodzą z własnego, przydomowego, ekologicznego ogrodu. A jednak większość z nas kupuje je w doniczkach i przynosi do domu wraz z innymi zakupami spożywczymi. Nie bez znaczenia jest to, by robić to w sklepach, które dbają o pochodzenie sprzedawanych produktów. Sieć Kaufland może pochwalić się tym, że zaopatruje się w zioła w doniczkach tylko u sprawdzonych, polskich dostawców, wspierając tym samym rozwój lokalnych biznesów. Dzięki temu unikniemy także zakupu roślin, które rosły w zanieczyszczonym środowisku, niewłaściwych warunkach czy też odbyły długą podróż od dostawcy do sklepu, co nadwyrężyło ich wygląd i stan.

Jakie zioła w doniczkach najczęściej spotykamy w polskich sklepach?

  • Bazylia

Nie ma kuchni włoskiej bez bazylii. Pachną nią sosy, pizzę, sałatki i przystawki, a że Polacy kochają się we włoskich daniach, jest ona jednym z najczęściej kupowanych ziół w doniczkach. Warto jednak wiedzieć, że jest to roślina jednoroczna, a jej okres wegetacji jest stosunkowo krótki, by więc skorzystać z jej liści, warto na bieżąco zrywać je i wykorzystywać do potraw.

  • Mięta

Istnieje wiele rodzajów tego zioła, a jednym z najpopularniejszych jest mięta pieprzowa. Można ją spotkać w wielu polskich ogródkach. W kuchni jej zielone liście sprawdzają się świetnie jako dodatek do napojów zimnych, przygotowania gorących naparów, ale także do sałatek czy deserów. Chcąc uprawiać miętę w domu warto ją przesadzić do szerokiej donicy, by jej szybko rozrastające się korzenie, mogły się swobodnie rozwijać. To zioło jest wytrzymałą, wieloletnią rośliną, zadbane będzie więc odwdzięczać się nam przez kilka sezonów.

  • Szczypiorek i pietruszka naciowa 

Najczęściej te zioła można kupić bez korzeni, zawinięte w plastikowy pęczek i spięte gumką. Warto jednak w sklepie wrzucić do koszyka szczypiorek i pietruszkę w doniczce. W domowych warunkach można je uprawiać przez cały rok, a kuchenny parapet będzie dla nich właściwym miejscem. Te zioła sprawdzą się jako dodatek do śniadań, sałatek i przekąsek, ale także do dań głównych – przepisy kuchni polskiej są ich pełne.

By zioła nie zmarniały

Wiele osób już wrzucając zioła w doniczce do zakupowego koszyka zdaje sobie sprawę z tego, że niebawem kupią kolejną roślinkę. A jednak można przedłużyć trwałość ziół, należy jednak właściwie o nie zadbać. Jeszcze przed zakupem sprawdźmy stan liści rośliny i wybierzmy bujny, zdrowy okaz. Jeśli chcemy, by zioło rozrastało się, przesadźmy je z plastikowej osłonki do doniczki z otworami na dnie, tak jak robimy to z kwiatami. Zadbajmy o to, by rosło w dobrze nasłonecznionym miejscu, a ziemia jest stale lekko wilgotna. Bazylia, szczypiorek, pietruszka, mięta, ale i inne zioła odwdzięczą nam się wspaniałym zapachem i smakiem. 

Sprawdź aktualną ofertę na: kaufland.pl.

Materiał Partnera

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments